Τα μπακάλικα στο χωριού-Καλαμάκι Φθιώτιδας
Δερβέν Φούρκα
Το πιο παλιό καφενείο του χωριού υπήρξε του Πλατή Ιωάννη(Πλατόγιαννου) πίσω από το Χαμπιπέικο μαγαζί.
Ακολούθησε το καφενείο στο πατρικό των Φουρκαίων (κάτω από το σπίτι του Βαγγελάκη Φούρκα ,σήμερα είναι μαντρί για γίδια) από τον Φούρκα Γιώργο. Το 1954 έγινε το Χαμπιπέικο το μαγαζί ( το άνοιξε ο ΧαμπιποΝίκος) που λειτούργησε και σαν μπακάλικο,χασάπικο (το κρέας πουλιόταν σε όσους είχαν δηλώσει),ψησταριά κάθε Σάββατο ( με φοβερό κοκορέτσι και σπληνάντερο),και την περίοδο της χούντας σαν κινηματογράφος (τα Σάββατα ερχόταν ένας πλανόδιος κινηματογραφιστής ,έβαζε ένα πανί μπροστά από τα ράφια με τα ψώνια για οθόνη και άρχιζε η προβολή).
Μετά το Θάνατο του ΧαμπιποΝίκου το 1974 (από καρδιά μέσα στο καφενείο) το λειτούργησε για λίγα χρόνια ο Τσιάκας Γεώργιος του Αθανασίου.Το 1985 το μαγαζί το παίρνει ο Χαμπίπης Θόδωρος μέχρι το θάνατό του το 1990 .Μετέπειτα το λειτούργησε η Βασίλω Χαμπίπη μέχρι το θάνατό της το 2014(για κάποια χρόνια στο τέλος το είχε νοικιάσει στο Αλβανό τον Πέτρο).
Το 1957 άνοιξε το μαγαζί του Γκαρλαούνη Ανδρέα που λειτούργησε μέχρι το θάνατό του το
1985. Τις καλές εποχές γίνονταν πανηγύρι στην αυλή του, τα Σάββατα μερικές φορές έφτιαχνε κοκορέτσι και σπληνάντερο. Επίσης λειτούργησε μερικές φορές και ως αίθουσα κινηματογράφου.
Γκαρλαούνης Ανδρέας
Λίγο αργότερα άνοιξε το καφενείο-μπακάλικο του Μπάρμπα Τόλια (Παπανικολάου Απόστολος ),όπου υπήρχε από το 1967 έως το 1988 το μοναδικό τηλέφωνο του χωριού(Αρχικά είχε τοποθετηθεί στο μαγαζί του Χαμπίπη Ν) . Τις καλές εποχές γίνονταν πανηγύρι στην αυλή του. Επίσης λειτούργησε μερικές φορές και ως αίθουσα κινηματογράφου
Το μαγαζί λειτούργησε μέχρι
το τέλος του 1998.
Μπάρμπα-Τόλιας Παπανικολάου
Μετά το
θάνατο της Βασίλως λειτούργησε
σαν καφενείο το
πολιτιστικό κέντρο του
χωριού στη νέα
πλατεία νοικιασμένο από
την οικογένεια του Ξαρχά
του Γιώργου(γαμπρός Πλατέικος από
το Παλαμά)μέχρι το 2017.Στο εσωτερικό του αλλά και στο εξωτερικό του έγιναν εκδηλώσεις από τον πολιτιστικό σύλλογο(γιορτές τσίπουρου,κούλουμα,γιορτές πίττας μετά την ετήσια αιμοδοσία) αλλά και βραδιές μουσικής από τον ενοικιαστή.
Το πολιτιστικό κέντρο στη ένα πλατεία,σε χειμωνιάτικα χρώματα.Αριστερά το μνημείο πεσόντων |
Γιορτή τσίπουρου Οκτώβριος 2011 |
Το 2019 ξαναλειτούργησε για λίγους μήνες το Χαμπιπέικο
μαγαζί μετά την
αγορά και ανακαίνισή
του από τον Σταυρογιάννη
Κώστα του Χρ.
0 Σχόλια